Arithmetic Question Answer (GCET HELP)

ARITHMETIC SECTION


1. If a boat is moving in upstream with velocity of 14 km/hr and goes downstream with a velocity of 40 km/hr, then what is the speed of the stream ?
(a) 13 km/hr
( b) 26 km/hr
(c) 34 km/hr
(d) none of these
Ans. A

2. Find the value of ( 0.75 * 0.75 * 0.75 – 0.001 ) / ( 0.75 * 0.75 – 0.075 + 0.01)
(a) 0.845
(b) 1.908
(c) 2.312
(d) 0.001
Ans. A

3. A can have a piece of work done in 8 days, B can work three times faster than the A, C can work five times faster than A. How many days will they take to do the work together ?
(a) 3 days
(b) 8/9 days
(c) 4 days
(d) can’t say
Ans. B

4. A car travels a certain distance taking 7 hrs in forward journey, during the return journey increased speed 12km/hr takes the times 5 hrs.What is the distance travelled
(a) 210 kms
(b) 30 kms
(c) 20 kms
(c) none of these
Ans. B

5. Instead of multiplying a number by 7, the number is divided by 7. What is the percentage of error obtained ?
6. Find (7x + 4y ) / (x-2y) if x/2y = 3/2 ?
(a) 6
(b) 8
(c) 7
(d) data insufficient
Ans. C

7. If an item costs Rs.3 in ’99 and Rs.203 in ’00.What is the % increase in price?
(a) 200/3 %
(b) 200/6 %
(c) 100%
(d) none of these
Ans. A

8A father is 30 years older than his son however he will be only thrice as old as the son after 5 years
what is father’s present age ?
(a) 40 yrs
(b) 30 yrs
(c) 50 yrs
(d) none of these
Ans. A

9. What is the smallest number by which 2880 must be divided in order to make it into a
perfect square ?
(a) 3
(b) 4
(c) 5
(d) 6
Ans. C

10. If on an item a company gives 25% discount, they earn 25% profit. If they now give 10% discount then what is the profit percentage.
(a) 40%
(b) 55%
(c) 35%
(d) 30%
Ans. D

11. A certain number of men can finish a piece of work in 10 days. If however there were 10 men less it will take 10 days more for the work to be finished. How many men were there originally?
(a) 110 men
(b) 130 men
(c) 100 men
(d) none of these
Ans. A

12. In simple interest what sum amounts of Rs.1120/- in 4 years and Rs.1200/- in 5 years ?
(a) Rs. 500
(b) Rs. 600
(c) Rs. 800
(d) Rs. 900
Ans. C

13. If a sum of money compound annually amounts of thrice itself in 3 years. In how many years
will it become 9 times itself.
(a) 6
(b) 8
(c) 10
(d) 12
Ans A

14. Two trains move in the same direction at 50 kmph and 32 kmph respectively. A man in the slower train
observes the 15 seconds elapse before the faster train completely passes by him.
What is the length of faster train ?
(a) 100m
(b) 75m
(c) 120m
(d) 50m
Ans B

15. How many mashes are there in 1 squrare meter of wire gauge if each mesh
is 8mm long and 5mm wide ?
(a) 2500
(b) 25000
(c) 250
(d) 250000
Ans B

16. x% of y is y% of ?
(a) x/y
(b) 2y
(c) x
(d) can’t be determined
Ans. C

17. The price of sugar increases by 20%, by what % should a housewife reduce the consumption of sugar so that expenditure on sugar can be same as before ?
(a) 15%
(b) 16.66%
(c) 12%
(d) 9%
Ans B

18. A man spends half of his salary on household expenses, 1/4th for rent, 1/5th for travel expenses, the man deposits the rest in a bank. If his monthly deposits in the bank amount 50, what is his monthly salary ?
(a) Rs.500
(b) Rs.1500
(c) Rs.1000
(d) Rs. 900
Ans C

20. The population of a city increases @ 4% p.a. There is an additional annual increase of 4% of the population due to the influx of job seekers, find the % increase in population after 2 years ?

21. The ratio of the number of boys and girls in a school is 3:2 Out of these 10% the boys and 25% of girls are scholarship holders. % of students who are not scholarship holders.?

22. 15 men take 21 days of 8 hrs. each to do a piece of work. How many days of 6 hrs. each would it take for 21 women if 3 women do as much work as 2 men?
(a) 30
(b) 20
(c) 19
(d) 29
Ans. A

23. A cylinder is 6 cms in diameter and 6 cms in height. If spheres of the same size are made from the material obtained, what is the diameter of each sphere?
(a) 5 cms
(b) 2 cms
(c) 3 cms
(d) 4 cms
Ans C

24. The difference b/w the compound interest payble half yearly and the simple interest on a
certain sum lent out at 10% p.a for 1 year is Rs 25. What is the sum?
(a) Rs. 15000
(b) Rs. 12000
(c) Rs. 10000
(d) none of these
Ans C


Share

About the Author

Akash Padhiyar

Visit Website

There are no comments yet, add one below.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.