IBM Placement paper-1

IBM : Global Sample Paper

1. In 1978, a kg of paper was sold at Rs25/-.
If the paper rate increases at 1.5% more than the inflation rate which is 6.5% a year,
then what wil be the cost of a kg of paper after 2 years?

(a) 29.12
(b) 29.72
(c) 30.12
(d) 32.65
(e) none of these


2. In A,B,C are having some marbles with each of them.
A has given B and C the same number of marbles each of them already have.
Then, B gave C and A the same number of marbles they already have.
Then C gave A and B the same number of marbles they already have.
At the end A,B,and C have equal number of marbles.

(i) If x,y,z are the marbles initially with A,B,C respectively.
Then the number of marbles B have at the end

(a) 2(x-y-z)
(b) 4(x-y-z)
(c) 2(3y-x-z)
(d) x + y-z

Ans. (c)

(ii) If the total number of marbles are 72, then the number of marbles with A at the starting

(a) 20
(b) 30
(c) 32
(d) 39

Ans. (d)

3. If a car starts from A towards B with some velocity.
Due to some problem in the engine after travelling 30km, the car goes with 4/5 th of its actual velocity
The car reaches B 45 min later to the actual time.
If the car engine fails ofter travelling 45km, the car reaches the destination B 36min late to the actual time
What is the initial velocity of car and what is the distance between A and B in km

Ans. 20 & 130.


4. A person has Rs 100/- in his pocket, he can as 25 pencils or 15 books.
He kept 15% of the money for travelling expenses and purchased 5 pencils.
So how many books he can purchase with the remaining money.

5. Ten questions on analogies.

eg: chief : tribe :: governer : state
epaulette : shoulder :: tiara : head
guttural : throat :: gastric : stomach
inept : clever :: languid : active
knife : butcher ::
hammer : carpenter ::


6 The command grep first second third /usr/you/myfile

a) prints lines containing the words first, second or third from the file /usr/you/myfile
b) searches for lines containing the pattern first in the files
second, third, and /usr/you/myfile and prints them
c) searches the files /usr/you/myfiel and third for lines containing the words first or second and prints them
d) replaces the word first with the word second in the files third and /usr/you/myfile
e) None of the above

Ans. (b)


7. In a computer institute 9 languages can be taught.
The module is of 6 months duration and of the six languages only one can be taught each month .
In addition to that BASIC is always taught and should be in first month itself

WORD PERFECT is to be taught in the preceeding week of WORD STAR.

FORTRAN can not be taught until COBAL is taught prior to that

BINO, FIFO can never be taught in single module

languages are BASIC, WORD STAR, WORD PERFECT, FORTRAN, COBAL, BINO, FIFO, LOTUS, C

i) If word star is in 3rd month , what could be in 6th month.
ii) If COBAL is in the 2nd month and BINO in 6th month. FORTRAN will be taught in which month.


8. In a class, except 18 all are above 50 years.
15 are below 50 years of age. How many people are there

(a) 30
(b) 33
(c) 36
(d) none of these.

Ans. (d)


9. A square plate of some size is cut at four corners. Equal squares of the same size are cut and is formed as open box.
If this open box carries 128 ml of oil. What is the size of the side of the plate?

(a) 17
(b) 14
(c) 13
(d) None of these


10. In a square, all the mid points are joined. The inner square is shaded.
If the area of the square is A, what is the area of the shaded area?


11. Two questions on basic angles i.e given a circle, a few chords or diameter is drawn etc.


12. If the follwoing statements are given

@(a,b)= (a+b)/2

/(a,b)= a/b

*(a,b)= ab

If a=1, b=2 then find

i) /(a,(@(a,b),*(a,b)))

ii) */(a,@(*(a,b)))


16. In UNIX a files i-node ……?

Ans. Is a data structure that defines all specifications of a file like the file size,
number of lines to a file, permissions etc.


17. The UNIX shell ….

a) does not come with the rest of the system
b) forms the interface between the user and the kernal
c) does not give any scope for programming
d) deos not allow calling one program from with in another
e) all of the above

Ans. (b)


18. enum number { a=-1, b= 4,c,d,e}
What is the value of e ?

(a) 7
(b) 4
(c) 5
(d) 15
(e) 3


19. The very first process created by the kernal that runs till the kernal process is halts is

a) init
b) getty
c) both (a) and (b)
d) none of these

Ans. (a)

20. Output of the following program is
main()
{int i=0;
for(i=0;i<20;i++)
{switch(i)
case 0:i+=5;
case 1:i+=2;
case 5:i+=5;
default i+=4;
break;}
printf(“%d,”,i);
}
}
a) 0,5,9,13,17
b) 5,9,13,17
c) 12,17,22
d) 16,21
e) Syntax error
Ans. (d)

21. What is the ouptut in the following program
main()
{char c=-64;
int i=-32
unsigned int u =-16;
if(c>i)
{printf(“pass1,”);
if(c<u)
printf(“pass2”);
else
printf(“Fail2”);
}
else
printf(“Fail1);
if(i<u)
printf(“pass2”);
else
printf(“Fail2”)
}
a) Pass1,Pass2
b) Pass1,Fail2
c) Fail1,Pass2
d) Fail1,Fail2
e) None of these
Ans. (c)

22. In the process table entry for the kernel process, the process id value is
(a) 0
(b) 1
(c) 2
(d) 255
(e) it does not have a process table entry
Ans. (a)

23. Which of the following API is used to hide a window
a) ShowWindow
b) EnableWindow
c) MoveWindow
d) SetWindowPlacement
e) None of the above
Ans. (a)

24. What will the following program do?
void main()
{
int i;
char a[]=”String”;
char *p=”New Sring”;
char *Temp;
Temp=a;
a=malloc(strlen(p) + 1);
strcpy(a,p); //Line number:9//
p = malloc(strlen(Temp) + 1);
strcpy(p,Temp);
printf(“(%s, %s)”,a,p);
free(p);
free(a);
} //Line number 15//
a) Swap contents of p & a and print:(New string, string)
b) Generate compilation error in line number 8
c) Generate compilation error in line number 5
d) Generate compilation error in line number 7
e) Generate compilation error in line number 1
Ans. (b)

25. In the following code segment what will be the result of the function,
value of x , value of y
{unsigned int x=-1;
int y;
y = ~0;
if(x == y)
printf(“same”);
else
printf(“not same”);
}
a) same, MAXINT, -1
b) not same, MAXINT, -MAXINT
c) same , MAXUNIT, -1
d) same, MAXUNIT, MAXUNIT
e) not same, MAXINT, MAXUNIT
Ans. (a)

26. PATH = /bin : /usr : /yourhome
The file /bin/calender has the following line in it
cal 10 1997
The file /yourhome/calender has the following line in it
cal 5 1997
If the current directory is /yourhome and calender is executed
a) The calendar for May 1997 will be printed on screen
b) The calendar for Oct 1997 will be printed on screen
c) The calendar for the current month( whatever it is) will be printed
d) Nothing will get printed on screen
e) An error massage will be printed

27. What will be the result of the following program ?
char *gxxx()
{static char xxx[1024];
return xxx;
}
main()
{char *g=”string”;
strcpy(gxxx(),g);
g = gxxx();
strcpy(g,”oldstring”);
printf(“The string is : %s”,gxxx());
}
a) The string is : string
b) The string is :Oldstring
c) Run time error/Core dump
d) Syntax error during compilation
e) None of these
Ans. (b)

28. What will be result of the following program?
void myalloc(char *x, int n)
{x= (char *)malloc(n*sizeof(char));
memset(x,\0,n*sizeof(char));
}
main()
{char *g=”String”;
myalloc(g,20);
strcpy(g,”Oldstring”);
printf(“The string is %s”,g);
}
a) The string is : String
b) Run time error/Core dump
c) The string is : Oldstring
d) Syntax error during compilation
e) None of these

29. Which of the following function is used to repaint a window immediately
a) Sendmessage(hWnd,WM_PAINt,……)
b) InvalidateRect(…….)
c) MoveWindow
d) WM_COPY
e) None

30. Which function is the entry point for a DLL in MS Windows 3.1
a) Main
b) Winmain
c) Dllmain
d) Libmain
e) None
Ans. (b)

31. The standard source for standard input, standard output and standard error is
a) the terminal
b) /dev/null
c) /usr/you/input, /usr/you/output/, /usr/you/error respectively
d) None
Ans. (a)

32. What will be the result of the following program?
main()
{char p[]=”String”;
int x=0;
if(p==”String”)
{printf(“Pass 1”);
if(p[sizeof(p)-2]==’g’)
printf(“Pass 2”);
else
printf(“Fail 2”);
}
else
{
printf(“Fail 1”);
if(p[sizeof(p)-2]==’g’)
printf(“Pass 2”);
else
printf(“Fail 2”);
}
}
a) Pass 1, Pass 2
b) Fail 1, Fail 2
c) Pass 1, Fail 2
d) Fail 1, Pass 2
e) syntax error during compilation

33. Which of the choices is true for the mentioned declaration ?
const char *p;
and
char * const p;
a) You can’t change the character in both
b) First : You can’t change the characterr & Second : You can;t change the pointer
c) You can’t change the pointer in both
d) First : You can’t change the pointer & Second : You can’t chanage the character
e) None

34. The redirection operators > and >>
a) do the same function
b) differ : > overwrites, while >> appends
c) differ : > is used for input while >> is used for output
d) differ : > write to any file while >> write only to standard output
e) None of these
Ans. (b)


Share

About the Author

Akash Padhiyar

Visit Website

There are no comments yet, add one below.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.